Egy piros színű Tesla töltődig a Tesla Supercharger töltőállomásán, a vállalat anyagilag támogatja ukrán dolgozóit
Fotó: Shutterstock

Nagylelkű felajánlást tett a Tesla az ukrán dolgozóinak

A Tesla ígéretet tett, hogy minimum három hónapig biztosítja azoknak az ukrán munkavállalóinak a fizetését, akik úgy döntenek, hogy beállnak hazájuk hadseregébe, és harcolnak az oroszok ellen – adta hírül a CNBC.Minden olyan Tesla alkalmazottnak, aki ukrán állampolgár, és felkérték, hogy térjen vissza Ukrajnába tartalékosként aktív szolgálatra, 3 hónapig fenntartjuk a munkaviszonyát és biztosítjuk a fizetését

– közölték a Tesla európai, közel-keleti és afrikai részlegének vezetői egy dolgozóknak küldött hivatalos e-mailben, amely eljutott a CNBC-hez is.

Az e-mailt Axel Tangen, a Tesla észak-európai igazgatója küldte hétfőn, közel két héttel Oroszország ukrajnai inváziója után. Az egyelőre nem világos, hogy a döntés a Tesla összes dolgozójára vonatkozik, vagy csak az említett régiók alkalmazottjaira.

Amikor Oroszország csapatokat küldött az ukrán határra közvetlenül az invázió megkezdése előtt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök behívta az ország tartalékos katonáit. Miután Vlagyimir Putyin megkezdte a benyomulást, ukrán tisztviselők felszólították a 18-60 év közötti férfiakat, hogy ragadjanak fegyvert, legtöbbjüknek megtiltották az ország elhagyását is. Az elmúlt napokban több tízezer külföldön élő ukrán állampolgár (köztük Tesla alkalmazottak is) tért vissza, hogy megvédje hazáját – közölte az ukrán Állami Határőrszolgálat.

Mindenki a maga módján

A CNBC által nyilvánosságra hozott e-mailben további intézkedéseket is felsoroltak, amelyeket a Tesla hajtott végre az ukránok támogatása érdekében. Az autógyártó németországi alkalmazottjai például segítettek becsomagolni és eljuttatni a háborús övezetbe azokat a Starlink terminálokat, amelyek segítségével a vezérigazgató, Elon Musk űrvállalata, a SpaceX internetet „csiholt” a válságtérségben. Erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

A belső e-mail szerint a cég Powerwall termékeket is küldött Ukrajnának, amelyek „békeidőben” lakossági energiatárolóként funkcionálnak. Mindezek mellett négy, ukrán határhoz közeli városban, köztük Miskolcon és Debrecenben átmenetileg engedélyezte az ingyenes töltőhasználatot mind a Tesla, mind a Supercharger töltőkkel kompatibilis, más márkájú autótulajdonosok számára.

A háború kirobbanása óta több nagy cég is segített az ukránoknak. Az Airbnb vezérigazgatója például bejelentette, az igényekhez mérten akár 100 ezer menekültnek is ingyenes szállást biztosít. Mások szankciókat vezettek be az oroszok ellen, egyebek között a McDonald's, az Apple, az Ikea, a Spotify, a Disney, a Maersk, az MSC, a Netflix és a H&M is felfüggesztette üzletelését Moszkvával.

Ne hagyd ki!