Elon Musk nem tud leállni, most az Apple-nek szólt be
Fotó: Anthony A on Unsplash

Elon Musk nem tud leállni, most az Apple-nek szólt be

Elon Musk kétszer is odaszúrt az Apple-nek a Tesla második negyedéves jelentését ismertető tájékoztatón, amelyet élőben közvetített a YouTube.Az elmúlt években rengetegen kritizálták az Apple-t, amiért erőteljesen korlátozza a technológiája széleskörű felhasználhatóságát. Már egy jelzőt is ráaggattak a vállalatra: walled garden. Ez nagyjából annyit tesz, mint kerítéssel körbekerített kert. Elon Musk a Tesla rendezvényén meg is ragadta a lehetőséget, hogy beszóljon az Apple-nek.

Kiköpött vasember

Célunk a fenntartható energia elterjedésének a támogatása. Nem pedig az, hogy egy fallal körülvett kertet hozzunk létre, így elzárva a riválisainkat a technológiánktól, mint ahogy néhány vállalat teszi.

-mondta Musk a bejelentkezésében, majd úgy tett, mintha köhögne, és kimondta: „Apple".

Musk ezzel arra célzott, az Apple ellehetetleníti azt, hogy az eszközeit kompatibilitássá tegyék más termékekkel. Például az iPhone-okra csak az AppStore-ból lehet legálisan letölteni alkalmazásokat, de a kiegészítő eszközeik, például a töltőik is egyediek. Persze érdemes megjegyezni, hogy az Apple értékéhez és imidzséhez ez a fajta üzletpolitika is jelentősen hozzájárul.

Az Apple-t egyébként rengeteg fejlesztő, sőt még az EU versenyügyi biztosa is kritizálta az elmúlt hónapokban. Versenyellenes magatartással és a monopóliumellenes törvények megsértésével vádolták a vállalatot.

A Tesla a napokban azt a tájékoztatást adta ki, hogy év végére minden elektromos autó tölthető lesz a vállalat gyorstöltő hálózatának kirendeltségein. Magyarul a cég nem fogja a saját járműveire korlátozni a technológiáját.

Musk ezek után megjegyezte,

[...] tévhit, hogy a Tesla sok kobaltot használ az akkumulátorai gyártásához,

majd hozzátette, hogy az Apple valójában sokkal többet rendel az említett alapanyagból, mint a Tesla.

Musk nem véletlenül tért ki a nyersanyagra, ugyanis tavaly decemberben 14 kongói család komoly vádakkal illette mindkét vállalatot. A családok a bírósági perben azt állították, hogy a gyermekeiket megölték vagy megcsonkították azokban a kobaltbányákban, ahonnan a két vállalat nyersanyag-utánpótlása érkezett.

Bár az Apple-nek egyelőre nincsenek olyan termékei, amelyek veszélyeztetnék a Tesla piaci pozícióját, de ez hamarosan változhat. Köztudott, hogy az Apple gőzerővel dolgozik a „Project Titan" nevet viselő projektjén. A Titan-t nagy titkolózás övezi, de annyi biztos, hogy az Apple hamarosan villanyautókkal bővíti kínálatát. Az is kiderült, hogy ez elmúlt években az Apple rengeteg Tesla-dolgozót megkörnyékezett, hogy átcsábítsa őket a Project Titan-be.

Mindenesetre egyelőre úgy néz ki, hogy a Tesla dolgozói hűségesek a vállalathoz.

Ne hagyd ki!