Hazánkban és Romániában is aszály pusztít
Fotó: Shutterstock

Irigyli tőlünk az egyébként nekünk eladott öntözővizét Románia

Óriási aszály érinti Románia mezőgazdasági területeinek jelentős részét. Akkora a baj, hogy természeti csapás sújtotta területté nyilváníttatnák számos termőföldjüket. Az öntözési rendszereik java nincsenek megfelelően kiépítve. Hiába lenne öntözővizük, nem tudják felhasználni, ezért például Magyarországnak értékesítik. Azonban itthon is óriási a problémák vannak.


Öntözést fejlesztene Románia

Románia szerette volna korszerűsíteni és bővíteni az öntözőhálózatát az uniós, 30 milliárd eurós országos helyreállítási terv (PNRR) keretében, Brüsszel azonban ezt korábban nem hagyta jóvá. Az országot jelenleg sújtó aszály miatt azonban a román hatóságok újra akarják tárgyalni a projektcsomagot – írja a vg.hu.

A száraz időjárás miatt igen nagy visszhangot kapott a román médiában, hogy több kelet-magyarországi megye évtizedek óta öntözővizet vásárol a romániai Arad megye talajjavító hatóságától a Marosból, 35 euróért ezer köbméterenként. Románia ugyanis az irrigációs rendszer leépülése miatt nem tudja felhasználni a vizet a mezőgazdaságában, Magyarországon viszont – mint több román cikkben írják – "korszerű az öntözőhálózat és dúsak a termőföldek".

Óriási a szárazság a szomszédban

A 2020-as történelmi aszály okozta károkhoz hasonló méretű pusztításról számol be a román sajtó az ottani agráriumban. Akkor több mint másfél millió hektár termőföldjük károsodott. Annyira súlyos most is a szárazság, hogy számos településen a gazdák kérésére az ortodox papok a felperzselt termőföldeken imádkoznak égi áldásért. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne használjanak hálózati vizet öntözésre, több területen a vízszolgáltatást is korlátozzák.

Románia 70 százaléka érintett az aszály különböző fokozataiban, és vannak olyan vidékek, ahol az elmúlt tíz hónapban lehullt csapadékmennyiség kevesebb mint a fele a korábbi években mértnek

- idézi Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert a portál.

Mi is el vagyunk maradva az öntözésfejlesztéssel

Néhány hete írtunk róla, hogy a klímaváltozás miatt hazánkban manapság nehezen képzelhető el például sikeres kertészet, kukorica-, vetőmag- és fehérjenövény-termesztés öntözéses gazdálkodás nélkül. Vízkészletünk lenne hozzá elég, azonban a termőföldjeink csupán 1,5 százalékát öntözzük, miközben az uniós átlag kicsivel marad 10 százalék alatt, de például Spanyolországban 20 százalékon áll ez a mutató.

A mezőgazdaság kára a csapadékhiány miatt 40-250 milliárd forint között alakult korábban hazánkban, tavaly azonban meghaladta a 300 milliárdot, idén pedig már július elejére elérte a 400 milliárdot.

Jól esik, hogy minket irigyelnek a romának a „korszerű öntözőhálózatunk” miatt, a statisztikák szerint azonban nálunk is jelentős a lemaradás ezen a téren. Az aszály óriási mértékben érint minket is, amelyről ITT, vagy ITT is olvashatsz.

Ne hagyd ki!