Új bogyós gyümölcs hódítja meg az európai piacokat
Fotó: Shutterstock

Méltó vetélytársa akadt a kék áfonyának

Magas ellenállóképességű, meglehetősen olcsón és könnyen termeszthető, igen jól eladható versenytársa akadt a kék áfonyának. A Magyarországon kevésbé ismert gyümölcs egyre népszerűbb az európai piacokon.


A világpiacon hódít a kék mézbogyó

A Közép-Európában és Magyarországon kevéssé ismert kék mézbogyót (Lonicera caerulea) haskapnak is nevezik. Ázsiából, valamit Amerika északi körzeteiből származik. Fokozatosan hódítja meg az európai piacokat, hiszen magas a vitamin- és az ásványianyag-tartalma, így számottevő az egészségmegőrző hatása is. Nyersen, valamint ivólének vagy lekvárnak feldolgozva is fogyasztható - írja a freshplaza.com.

A környezeti hatásoknak igen ellenálló növény a gyengébb minőségű talajokon is megél. Meglehetősen kevés ápolást és növényvédelmet igényel, ezért viszonylag alacsony költséggel termeszthető. Az Agroinform megjegyzi, hogy versenyképes lehet az olyan ismertebb bogyós gyümölcsökkel szemben, mint például a kék áfonya.

A kanadai termesztők a jövő szezonban sokkal nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni a minőség javítására, mivel az ültetvények az idén túl sok csapadékot kaptak, ami jót tett a termésmennyiségnek, de ártott a mézbogyók ízanyagainak

- nyilatkozta Antoine Pelletier, a kanadai Ferme Les Délices du Rapide vállalat képviseletében egy Kanadában rendezett mézbogyó konferencián.

Hozzátette, hogy a haskapfogyasztás jelentős növeléséhez a növény tudatos ismertetésére és propagálására is szükség lehet.

Áfonya a szervezet méregtelenítéséért

Ha meg is jelenik a kék mézbogyó a magyarországi piacokon, akkor sem érdemes lemondani az áfonya fogyasztásáról. Számos ember, például minden hetedik amerikai szenved krónikus vesebetegségben (CKD), ami miatt felhalmozódik a salakanyag és a folyadék a szervezetben. Sokan nem is tudnak róla, hogy ilyen betegségük van. Azonban a megfelelő táplálkozás csökkentheti a CKD kialakulásának a kockázatát, így hozzájárulhat az egészségünk fenntartásához.

Akár az áfonyával is felvehető a harc a vesebetegségekkel, hiszen a fogyasztása elősegítheti a vese helyreállítását. Magas az antioxidáns-, C-vitamin- és rosttartalma, ezért segíthet a gyulladás csökkentésében és a csontok egészségének támogatásában.

A vörös áfonya fogyasztása pedig hozzájárulhat a húgyúti fertőzések megelőzéséhez. Antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a gyulladások leküzdésében, és javíthatják a szív és az emésztőrendszer egészségét.

Ha több élelmiszer is érdekel, amelyek segíthetik a szervezet méregtelenítését, ajánljuk EZT a cikkünket.

Ne hagyd ki!