Megugorhat számos termék ára az orosz-ukrán háború miatt
Fotó: Shutterstock

Ezek a termékek drágulhatnak az orosz-ukrán háború miatt

Nem csak az olaj és a gáz ára emelkedhet az orosz-ukrán háború miatt. Sok más termék drágulását okozhatja a konfliktus. Mutatjuk, melyek lehetnek a leginkább érintett árucikkek.


Háború a keleti szomszédunknál

Ma reggel Oroszország megtámadta Ukrajna nagyobb városait. A nyílt háború közvetlen előzménye, hogy Moszkva néhány napja hivatalosan is elismerte a kelet-ukrajnai szakadár területek, Donyeck és Luhanszk függetlenségét. Az USA és az EU emiatt már korábban szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben.

A konfliktusnak azonban nem csak a két ország, hanem Európa legtöbb államának gazdaságára komoly hatása lehet. Több árucikk jelentősen drágulhat, rosszabb esetben pedig hiánycikké is vállhat a közeljövőben. Mutatunk néhány érintett terméket – írja a CNBC.

Árpa, búza, kukorica, rozs

Európa nagy része támaszkodik az ukrán gabonanövényekre, az árpára, a búzára, a kukoricára és a rozsra.

„Ugyan csak néhány hónap múlva indul az aratási szezon, egy elhúzódó konfliktus akár kenyérhiányt is okozhat, ami a fogyasztói árak emelkedését is magával vonzhatja ősszel"

- mondta Alan Holland, az ír Keelvar beszerzési technológiával foglalkozó vállalat alapító-vezérigazgatója.

Egyébként Ukrajna Európa mellett óriási mennyiségű gabonát szállít Afrikába, Kínába, a Közel-Keletre és az USA-ba is.

Nikkel, neon, platina, réz, egyéb fémek és vegyi anyagok

Ukrajna az elmúlt években folyamatosan növelte számos nyersanyag és fém exportját. Dawn Tiura, a Sourcing Industry Group elnöke szerint emellett vegyi termékek hatalmas szállítójává is vált keleti szomszédunk.

Oroszország pedig a globális rézkészletek 10 százalékát adja, valamint jelentős nikkel- és platinatermelő. A nikkel az elektromos járművek akkumulátoraihoz elengedhetetlen (ebben a szektorban Magyarország pont nagyhatalom), valamint a rezet is széles körben használja az elektronika.

„Az USA chipipara nagy mértékben támaszkodik az ukrán neonra. Emellett Oroszország is számos olyan terméket exportál, amelyek nélkülözhetetlenek például az autók, a félvezetők, a gyógyszerek vagy a sugárhajtóművek gyártásához"

- idézi a portál Per Hong-ot, az amerikai székhelyű Kearney tanácsadó cég vezető partnerét.

Földgáz

Több ország mellett például Németország is az oroszoktól szerzi be az energiaszükséglete nagy részét fedező földgázt.

„Ha tovább fog növekedni a feszültség, valamint fokozódni fognak a zavarok, az vissza fogja fogni a német feldolgozóipar termelését. Csökkenthetik a termelésüket a gyárak, ami tovább gyűrűzhet más országok gyártására is"

– nyilatkozta néhány órával a háború kitörése előtt Atul Vashistha, az amerikai Supply Wisdom ellátási láncokat elemző cég elnök-vezérigazgatója. A legfontosabb német exporttermékek közé tartoznak egyebek között az autók, az autóalkatrészek, elektronikai eszközök, fémek és műanyagok is.

A földgázellátás zavara mindezek mellett kihathat olyan energiaigényes termékek gyártására is, mint például a műtrágya, amelynek pontosan a közelmúltban robbant fel az ára.

Related Articles From Your Site

Ne hagyd ki!